100 éve hogy meghalt Lazar Dunđerski

Lazar Dunđerski halálának 100. évfordulója alkalmából Újvidéken a Szerb Nemzeti Színházban 2017. december 6-án díszelőadást tartottak.  Lazar Dunđerski a valamikori monarchia egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb valamint a szerb történelem egyik legnagyobb jótevője volt.

Igor Mirović a tartományi kormány és a díszelőadás szervezőbizottságának elnöke elmondta, hogy fejet hajt Lazar Dunđerski emléke előtt. Ez az ünnepi műsor még erősebben élteti a Dunđerski és más vajdasági családok szellemét, akik évszázadokon keresztül itt tevékenykedtek. Rajtuk kívül meg kell említenünk Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj, Laza Kostić, Mihajlo Polit Desančić, Đorđe Natošević, Jovan Bošković, Vasa Pušibrk és sokan más nevet is akiknek köszönettel tartozunk és mély nyomot hagytak a történelemben.

Az ünnepi műsorral a Szerb Nemzeti Színház jótevőjére emlékezett aki egy fontos történelmi pillanatban 1895-ben segítette az épület kiépítését, majd ezt használatra a színháznak adta. Az ünnepi műsor Zoran Subotički forgatókönyve alapján és Nemanja Petronje rendezésében készült, amelyen Miodrag Petrović színész részleteket adott elő Zoran Subotički Én Lazar Dunđerski című monodrámájából.

Az ünnepségen jelen volt Radivoj Paroški polgármester és munkatársai, akik a megemlékezésre Lazar Dunđerski szülővárosából Szenttamásról autóbusszal érkeztek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ