A vajdasági magyar gyermekeknek is jár a babakötvény

A nem Magyarországon élő magyar gyermekek is megkaphatják az életkezdési támogatást. A babakötvény kiterjesztését Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be még májusban.
A életkezdési támogatást, vagyis a babakötvényt 2006 óta kapják a magyarországi újszülöttek. A gyermek születésekor a magyar állam 42 500 forintot utal át az úgynevezett Start-számlára, később a szülők is fizethetnek be mellé, amit az állam is kiegészít. Az összeg pedig a gyermek 18. születésnapjáig kamatozik.
A külhoniak támogatásról szoló határozatot 2017. november 28-án fogadta el az Országgyűlés és a jövőben a nem Magyarországon élő magyar gyermekek is megkaphatják a babakötvényt. Visszamenőleg kérhetik azok a szülők is, akiknek gyermeke idén június 30-a után született.
Változás az is, hogy a felhasználással kapcsolatos megkötéseket eltörölték, vagyis mostantól a pénzt bármire költheti a gyerek 18. születésnapja után. Az ügyintézés is egyszerűbbé válik: azokban az országokban, ahol nem ismerik el a kettős állampolgárságot, a magyar igazolvány felmutatásával is lehet kérni a támogatást.
Az életkezdési támogatás és a Start-számla felhasználási lehetőségének kibővítése része a kormány gyermekvállalást ösztönző akciótervének.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ