Megemlékeztek az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett magyarokra

Idén is Halottak napján a szenttamási római katolikus temető bejáratánál lévő keresztnél megemlékeztek az 1944/45-ben ártatlanul kivégzett magyarokra, akiknek emlékét ezen a helyen 1996 óta márvány tábla őrzi.

A megemlékezés a magyar himnusszal kezdődött, majd ezt követően Szarvas Péter plébános gyászszetrartást tartott és megszentelte az emlékhelyet.

Az alkalmi műsor keretén belül Szabados Fodor Beáta az önkormányzat tájékoztatással megbízott tanácstagja a következőket mondta:

A megemlékezés keretén belül a J. J. Zmaj iskola diákjai alkalmi verseket szavaltak. Név szerint Moro Lilla, Lévai Angéla, Hornyik Edvárd, Nagy Orsolya és Bezzeg Andrea.

Az alkalmi műsor után  a jelenlévők lerótták kegyeletüket az áldozatok emlékére elhelyezett emléktáblánál. A szabadkai Magyar Konzulátus nevében koszorút helyezett el dr. Czikajló Gergely konzul, a MNT nevében Madarász Béla a végrehajtó és tájékoztatási bizottság tagja, az önkormányzat nevében a Milena Alargić képviselő testület elnöke és Lazar Krajinović polgármester-helyettes. A politikai pártok közül a VMSZ nevében Fehér László az intézőbizottság tagja és Bergel Aranka a helyi szervezet elnöke, VMDP-ból pedig Szögi Erzsébet és Robotka Angéla koszorúzott.

 

 

Ezt követően az egybegyűltek a honvéd katonák sírjánál is elhelyezték a kegyelet virágait.

 

Végezetül Szarvas Péter plébános megszentelte a felújított Angyalka síremléket is, amelyet Fülöp József tiszteletére emeltetett felesége Mária.

 

A helyszínen a felújítás kezdeményezőjével Szögi Ottíliával beszélgettünk:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ