Megemlékeztek Szenttamás felszabadításáról

Szenttamás felszabadításának 73. évfordulója alkalmából a szenttamási önkormányzat képviselői, a Népfelszabadító Háború Harcos Szövetségének több helyi szervezete, a Hadirokkantak szenttamási egyesülete, a Népfelszabadító Háború harcosainak utódai, az áldozatok hozzátartozói, az általános iskolák tanulói és a polgárok tiszteletük jeléül 2017. október 19-én, csütörtökön megkoszorúzták a Szabadságszobrot.

Ez alkalomból a Vuk Karadžić Általános Iskola kórusa elénekelte a Bože pravde című himnuszt, Ivana Pavlić, Justina Šarčev és Katarina Trifunović pedig elszavalták Desanka Maksimović Tražim pomilovanje című versét, ezt követően az egybegyültekhez Szenttamás község polgármestere Radivoj Paroški szólt. Beszédében többek között elmondta, hogy ezen a napon büszkén ünnepeljük a gazdag történelmi múltunkat és a több évtizedes kultúránkat, de főleg azt hogy a népfelszabadító hadsereg katonái bátran harcoltak a szabadságért.

Szenttamás 1944. október 19-én érezte meg a szabadság ízét. A katonai műveletekre és a fasizmus legyőzésére az előkészületek a Kaćanski házban zajlottak. Október hónap Szenttamás számára igen jelentős és sorsdöntő volt ugyanis 1918-ban a népfelszabadító hadsereg előjáró csapata bevonult Szenttamásra és így volt ez 1944-ben is amikor fel is lett szabadítva. Ezek a történések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ezt a történelmi eseményt, elődeinkhez és utódainkhoz való fellelőséggel ünnepeljük. Amit elődeinktől megatanultunk az az,  hogy semmi sem kezdődik és nem is velünk fejeződik be. Beszéde végén mindenkinek gratulált a község napja alkalmából és azt kívánta, hogy mindig békében és szabadságban ünnepeljük ezt a napot.

A folytatásban a Népfelszabadító Háború Harcos Szövetségének szenttamási képviselője Bunford Gyula szólt az egybegyűltekhez.

Végezetül a kórus elénekelte a Tamo daleko című dalt, majd a jelenlévők átvonultak a sportcsarnokhoz ahol megkoszorúzták a vörös hadsereg elesett katonájának Boris Mihajlovics Kotrovkonak az emlékművét és a pravoszláv temetőben található sírját.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ