Elkezdődött a búzamag kiosztása

Szenttamáson ma (2017. október 18-án, szerdán)  megkezték az önkormányzat által biztosított díjmenets búzamag kiosztását. Holnap Szenttamáson kivül Turián és Nádalján is sor kerül az átvételre.

Azok a szenttamási bejegyzett termellők akik igényelték ezt a támogatást gazdaságonként 600 kilógram magbúzára jogosultak.

Relja Kurjački a községi tanács mezőgazdasággal megbízott tanácstagja rádiónknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy ez az aszálykár enyhítésére irányuló támogatás első része. Tavaszra más vetőmagokra is számíthatnak a termelők.

Törekedni fogunk, hogy a földművesek minél kevesebb pénzből tudják megoldani a tavaszi vetést. Számítunk a tartományi és a köztársasági kormány hozzájárulására is, ugyanis mi helyi szinten a büdzséből nem tudjuk lefedni a szárazság okozta károkat, akkor sem ha a költségvetést teljes egészében a mezőgazdaságra fordítjuk. Elsősorban ilyen intézkedésekkel igyekszünk segíteni és megteszünk mindent annak érdekében, hogy jövőre alacsonyabb legyen az állami földek bérleti díja.

Mivel az önkormányzat odafigyel arra is hogy hazai magot vessenek a termelők ezért ma az újvidéki Zvezdana búzamag került kiosztásra, amely a szabványoknak megfelelő és ellenőrzött fajta. Az őszi vetéshez még mindig optimálisak a feltételek és ez így lesz az elkövetkező hét napban. Különböző malverzációk elkerülése érdekében a termelőknek meg kellett adniuk azt a parcellaszámot, amelyen elvetik a búzamagot és ezt a mezőőr szolgálat dolgozói utólag ellenőrizni is fogják – nyilatkozta Kurjački.

A díjmentes búzamag kiosztásának első napján Radivoj Paroški Szenttamás község polgármestere is jelen volt aki elmondta, hogy Szenttamás azok a községek közé tartozik ahol a szárazság okozta károk a legnagyobbak. Ezért az önkormányzat ily módon igyekszik segíteni a földműveseknek. Ezt a 82000 kilogramm búzamagot donáció által biztosítottuk és a támogatásra több mint 150 termelő jelentkezett. Nagyon elégedettek vagyunk mert tudtunk segíteni a földműveseken. A polgármester értékelése szerint ez a donáció két millió kétszázezer dinár értékű és a kiosztás is ugy van megszervezve hogy a termelőknek nem kell sok időt vesztegetniük a búzamag átvételekor. Mindenki értesítve van az átvétel pontos időpontjáról. A polgármester elmondta azt is, hogy a díjmentes búzamagra sokkal nagyobb volt az érdeklődés, de hamarosan meghirdetik a további támogatásokról szóló lehetőségeket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ