Felbecsülték az aszálykárokat

A szenttamási önkormányzat által megalakított különbizottság, szakemberei három csoportban, Szenttamás, Turia és Nádalja határában elvégezték az aszálykárok felbecsülését. Mindent lefényképeztek és dokumentáltak. A legpontosabb adatokat a napraforgónál és a szójánál tudták kimutatni, ugyanis ezeknél a kultúráknál már folyamatban van a betakarítás.
A verbászi mezőgazdasági szakszolgálat és a termelők többéves tapasztalata alapján felmérték, hogy a kukoricánál átlagban 45-50, a szójánál 60, a napraforgónál 40-50, a cukorrépa esetében pedig 50 százalékos terméskiesésre lehet számítani és rosszabb lesz a minőség is. Az idei év első nyolc hónapjában a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 200 literrel kevesebb csapadék hullott és az átlaghőmérséklet is hét Celsius-fokkal magasabb volt.

Nebojša Nedeljković Szenttamás Község mezőgazdasággal megbízott tanácstagja rádiónknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az eredményeket megküldték a mezőgazdasági minisztériumnak és a tartományi mezőgazdasági titkárságnak és tőlük várják a megfelelő rendeletet. Emellett az önkormányzat is hatáskörétől függően segíteni fogja a termelőket.
Egyébként Nebojša Nedeljković tanácstag minden szerdán 8-13 óra között várja azokat a polgárokat, akiknek mezőgazdasággal kapcsolatos gondjaik és kérdéseik vannak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ