A csatorna szennyezettségéről tartottak tribünt

A  szenttamási születésű dr. Marina Šćiban az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának professzora a víz világnapja alkalmából 2017. március 22-én, szerdán tribünt tartott amelynek fő témája a Nagy-Bácskai- csatorna szennyezettsége volt.

A kultúrotthon galériájában a nagy számú érdeklődő figyelemmel kísérte az előadást, majd ezt követően kérdéseket is intéztek az előadóhoz.

A tribün elején a kultúrotthon kinevezett  igazgatónője Branislava Sekulić köszöntötte az egybegyűlteket, majd ezt követően Marija Ćorić környezetvédelmi mérnök mondott néhány  fontosabb adatot a Bácskai-Nagy-csatornáról, amelyet  1802-ben építették ki. Ez akkor Európában a legnagyobb munkálatok közé tartozott és  Kis József mérnök vezette.  Az ásatásokon  2-4 ezer munkás dolgozott és 130 millió köbméter föld lett kiásva. Az előkészületi munkálatok 10 évig tartottak ez idő alatt 400 mérnök részvételével 1300 tanulmány, 135 ezer oldal  szöveg és 35 ezer rajz készült.  A kiépítéshez fél millió köbméter  beton kellett és átszámolva ez 900 millió euróba került.  Egész Bácska számára a csatorna fölmérhetetlen  jelentőségű volt,  ugyanis eltűnt a malária, fejlődött a kereskedelem és kiszárította a földalatti részeket.

A DTD-csatorna hidrórendszere az egyik legkomplexebb öntözési hálózat Európában. Elméletileg ebből Vajdaságban 2,08 millió hektár termőföldet lehetne öntözni, tudtuk meg Marija Ćorić beszédéből.

A csatorna szennyezése a 18. században kezdődött amikor kiépítették az olajgyárat és a szennyvizet nem tisztították. Dr. Marina Šćiban szerint különböző biológiai, fizikai és vegyi megoldások vannak az iszap tisztítására, ezek közül ki kell választani a leghatékonyabbat  és a leggazdaságosabb módszert.

A Nagy-Bácskai-csatorna szennyezettségét az önkormányzat nem oldhatja meg, ugyanis ez a gond országos jellegű, mondta Radivoj Paroški rádiónknak adott nyilatkozatában. Az önkormányzat csak figyelmeztetheti a illetékes szerveket, mert a legnagyobb ipari szennyezők nem Szenttamás község területén vannak. Mint az előadáson is hallhattuk egyes  vállalatok, amelyek a toxikus anyagokat is tartalmazó szennyvizet engedték a csatornába már nem működnek. A   legszennyezettebb rész Verbásznál van.  Amikor az itt található vizet  Szenttamás felé engedik  előfordul, hogy a halak  nem jutnak oxigénhez, ezért egy  részük elpusztul. Ami szintén nagy gond az  iszap tisztítása amit az önkormányzat nem tud egyedül megoldani ezért kell összefogni és  támogatást kérni  az EU-tól.

Marija Šćiban kötelességének érzi a témával kapcsolatos ismeretek terjesztését és minél szélesebb körökben való ismertetését.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ