Fán Mihály kerekesszéket kapott

A Vöröskereszt szenttamási szervezetének képviselői  2017. március 23-án, csütörtökön sajtótájékoztatót tarottak, majd ezt követően Fán Mihálynak kerekesszéket adtak át. A találkozón jelen volt Szenttamás Község képviselő-testületének elnöke Radivoj Paroški  is.

A Vöröskereszt szenttamási szervezetének elnöke dr. Nastić Živko elmondta, hogy a Vöröskereszt nemzetközi szervezet, amelyet Genfben 1863-ban alpítottak és majdnem minden országban megtalálható. Szerbiában 183 helyi szervezet működik, ezek közül egyik a szenttamási. A szervezet feladatai közé tartoznak a véradási akciók megszervezése és promotálása, elsősegély tanfolyamok szervezése, amelyekbe a fiatalok is bekapcsolódnak, ezenkívül szociális tevékenységgel is foglalkoznak, mint pl. ruha és segédeszközök gyűjtése és kiosztása. Október óta koordinálják a népkonyhát, emelett természeti katasztrófák esetén is aktívak, valamint a keresési szolgálatuk is működik.

Bergel Zoltán a helyi szervezet titkára elmondta, hogy szolgáltatásaik közül a fogyatékkal élők és a szociálisan hátrányos helyzetű polgárok támogatását, a Vöröskereszt humanitárius akcióit és az önkörmányzattal való együttműködést emelné ki.  A fogyatékkal élők segédeszközeit öt éve egy német Zombori székhelyű szervezet által szerzik be. Szenttamáson jelenleg 13 kerekesszék van kiadva használatra, emelett a  helyi Vöröskeresztben még három van tartalékban, ezenkívül sétakeretet, mankókat és más eszközöket is igény szerint be tudnak szerezni.

Az idén három véradási akciót szerveztek, amelyekre összesen 137 polgár jelentkezett, a nők részére külön akcióval készünek, amely április 6-án lesz. Idén a véradást a szenttamási középiskola tanulói számára is megtartják. Az önkormányzattal való együttműködés nagyon jó, ilyen jó még sohasem volt mondta Bergel Zoltán a helyi szervezet titkára, aki a Vöröskereszt és a felhasználók nevében is köszönetet mondott az önkormányzat képviselőinek.

Radivoj Paroški elmondta hogy az önkormányzat is elégedett a Vöröskereszt munkájával. Miután felismerték a szükségességét a községi tanács határozatot hozott, hogy még egy hónappal meghosszabítja a népkonyha működését, amelynek 130 állandó felhasználója van.

A Vöröskereszt októberben vette át a népkonyha működtettését, elejében kisebb nagyobb gondokkal küszködtek, de ez most már megoldódott és minden a legnagyobb rendben van. A Vöröskereszt és a Szociális Központ az elmúlt tél folyamán tűzrevalóval, ruhaneművel és lehetőségeikhez mérten más formában segítették a rászorulókat.  Radivoj Paroški reméli, hogy a polgárok kihasználják a melegebb időt és idénymunkával megpróbálják megkönnyíteni maguknak a mindennapokat.

Fán Mihály elmondta, hogy elégedett az új és kényelmesebb kerekesszékkel és hogy köszöni a segítséget.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ