Hagyományőrző délutánt tartanak Szenttamáson

A szenttamási Pitypang Néptáncegyesület szervezésében a magyarországi Cifra Műhely Egyesület az alsós tanulók részére táncos, kézműves és hangszersimogató délutánt tart, szombaton 16 órától a Zsebszínházban.

A magyarországi Cifra Műhely Egyesület október második hétvégéjén a Vajdaság 4 településén tart hagyományőrző programokat. Az egyesület népzenészei, táncosai, oktatói alsós gyerekekkel foglalkoznak majd Kishegyesen, Topolyán, Bácsfeketehegyen és Szenttamáson. Lesz közös táncolás, táncház, kézműves foglalkozás és hangszersimogató, ahol a gyerekek megismerkedhetnek és kipróbálhatják a népi hangszereket.

Cifra Műhely Egyesület a Kárpát-medence sokszínű népi kultúrájának megőrzése, ápolása, a kapcsolódó értékek feltárása és megmentése, valamint épített és szellemi örökségünk életben tartása érdekében alakult 2009-ben. A magyarság kulturális örökségének megismertetésével és népszerűsítésével foglalkozik, külön figyelmet szentelve a fiatal generációnak. Általuk szeretnék biztosítani a népi kultúra, valamint a gazdag hagyományok átörökítését, értve ez alatt a népzene, néptánc, néprajz, folklórtörténet, illetve az ezekhez társuló művészeti ágak közötti kapcsolat megteremtését. 

A vajdasági helyszínekről

2016. október 14-én, pénteken reggel kezdődik a Cifra Műhely körútja: 8 órakor a kishegyesi általános iskolaEtno-napja keretében. Pénteken délután 15 órakor atopolyai Művelődési Házba várják az alsósokat.

Október 15-én, szombaton délelőtt 10 órakor a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban tartanak foglalkozást, délután 16 órától pedig Szenttamáson, a Zsebszínházban.

A helyi szervezők: Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, Kishegyes; Topolya Község Művelődési Háza; Feketics Művelődési Egyesület, Bácsfeketehegy; Pitypang Néptáncegyesület, Szenttamás.

A Cifra Műhely Egyesületről

Megalakulásuk alapját egy teljes cifra szoba bútorzat-, valamint szőttes-gyűjtemény képezi, amely Erdélyből, azon belül Kalotaszeg egy kis falujából, Mérából származik. Ez egy kb. 1450 főt számláló kistelepülés, Kolozsvártól 14 km-re észak-nyugati irányban található, a Kolozsvár-almási hegyek által bezárt völgyben fekszik. „Nádas-mente” vagy más néven Cifra Kalotaszeg egyik faluja. A „cifra” szó ebben az esetben arra a gazdagon díszítettségre utal, amely nem csupán a bútordarabok festését, szőttesek, viseletek kidolgozását jellemzi, hanem tánc motívumaira és a muzsika dallamvilágára is utal. Egyedülálló kiállítási anyagunk egy mérai család hagyatéka, amely 2009 óta, Cifra szoba Mérából címmel járja a hazai és a határon túli művelődési intézményeket, összművészeti fesztiválokat.

A népzenei koncertek, táncbemutatók mellett interaktív gyermek és felnőtt programokat is szerveznek. Programjaik során arra törekednek, hogy a velük találkozók minél teljesebb képet kaphassanak népi kultúránkról. Az épített örökség bemutatása mellett nagy szerepet kap a szellemi örökség is, amelyet a népzene, a néptánc, a hagyományok és a népi gasztronómia képvisel. Ezek hiteles tolmácsolásában a tájegységről érkező hagyományőrzők vannak a segítségükre.

Határon túli bemutatkozásaik célja az ismeretterjesztésen túl, a nemzetek közötti kommunikáció, kulturális együttműködés erősítése, kapcsolatok kialakítása hasonló szervezetekkel, fesztiválokkal. 

A programot a Bethlen Gábor Alap támogatja. A csapat vajdasági útja a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében jön létre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ