Oktatással a kábítószerrel való visszaélés ellen

A szenttamási Gimnázium és a Svetozar Miletić Közgazdasági Középiskola tanulói, 2018.december 4-én, a Zsebszínházban megtartott tribünön vettek részt, amelynek témája a drogfogyasztás egészségügyi következményei volt. A tribünt a Kultúrotthon a Szenttamási Rendőrállomással együttműködve szervezte és a helyi önkormányzat támogatta.

Dr.Snežana Ukropina, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet egészségügyi nevelés osztályának vezetője a pszichoaktív anyagokról, drogfüggőségről és annak veszélyeiről beszélt. Elmondása szerint ez a fajta betegség eredményesen gyógyítható. A legális drogok közé a koffein, az energiaital, a dohány és az alkohol sorolható. Az illegális drogok csoportjába tartozik a marihuána, skank, extasy, amfetamin és származékai, heroin és a kokain. Sajnos manapság az utóbbi csoportba tartozó kábítószerek vannak használatba a fiatalok körében. A szteroidokat főleg a fiatal férfiak használják az izomzat erősítése céljából, aminek igen súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

Az Újvidéki Rendőrállomás A fiatalkori bűnözés és a családon belüli erőszak elleni küzdelemért felelős csoportjának vezetője, Daliborka Vojvodić Tomović büntetőjogi szempontból közelítette meg ezt a témát. A kábítószerekkel való visszaélés bizonyos társadalmi következményeket von maga után. A fiatalok általában kíváncsiságból próbálják ki a kábítószereket. Vannak olyanok is, akiket kortársaik kényszerítenek rá. Ok lehet még a család részéről való elhanyagolás, a gondoktól való menekülés, önbizalomhiány stb. Legtöbben először a marihuánát, majd a heroint és a kokaint próbálják ki. Bűncselekménynek számít a kábítószer jogosulatlan termesztése és forgalomba hozatala, valamint a kábítószer illetéktelen birtoklása, amikor a fiatalok legtöbbször kábítószer-terjesztők által jutnak hozzá, ezenkívül a kábítószer használatának lehetővé tétele. A kiskorúak esetében az előlátott szankcióhoz tartozik elsősorban az oktatási intézkedés, a fiatalkorú börtönbüntetés és a biztonsági intézkedés.

A tribün után bemutatásra került a Szerelem a kokain korszakában című előadás, amelynek rendezője Rade Vukotić, a színészek pedig Marijana Vućić és Marko Marković voltak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ