Ellenőrizze szerepel-e a külön választói névjegyzékben

Szerbiában november 4-én lesznek a nemzeti tanácsi választások, a jelöltlistákat pedig a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) döntése értelmében október 19-én éjfélig kell átadni.

A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak összesített választási listáját október 24-ig véglegesítik, a külön választói névjegyzéket október 19-én zárják le, az erről szóló végzést pedig másnap teszik közzé a hivatalos közlönyben.

A választásra jogosultak pontos számát november elseje után ismertetik. Tizennyolc nemzeti tanács – köztük a magyar – közvetlenül, négy pedig elektorok útján kerül megválasztásra.

A szavazólapok ugyanolyan színűek lesznek, mint az előző választási ciklusban. A magyar nemzeti kisebbség tagjai rezedazöld színű lapon fognak szavazni.

Az eredményt november 8-án teszik közzé, a választási anyagba pedig november 9-én éjfélig lehet majd betekintést nyerni – tette közzé a Szabadmagyarszo.com

Az MNT pedig felhívta a magyar nemzetiségű választópolgárokat, hogy amennyiben az előző évek során nem iratkoztak fel a magyar választói névjegyzékre, azt tegyék meg a törvény illetve a Kisebbségek külön névjegyzékének vezetéséről szóló szabályzat rendelkezései alapján, illetve, amennyiben már korábban feliratkoztak a magyar választói névjegyzékre, ellenőrizzék le a névjegyzékben szerepelő adataik pontosságát! Hogy felíratkozott-e a külön választói névjegyzékbe leellenőrizheti a következő linken: https://upit.posebanbirackispisak.gov.rs vagy a szenttamási községháza 2-es számú irodájában  minden munkanap 8 és 15 óra között.

A Tanács értesíti továbbá a választópolgárokat, hogy a magyar nemzetiségű polgárok választójoga magába foglalja: a magyar választói névjegyzékre való feliratkozás lehetőségét, a Magyar Nemzeti Tanács tagjainak a megválasztására való jogot, azt a jogot, hogy jelöltessék magukat a Magyar Nemzeti Tanácsba, hogy jelölteket állítsanak a Magyar Nemzeti Tanács választási folyamata során, hogy tájékoztatást kapjanak a választási folyamatról, a jelöltekről és a programjaikról, valamint a választásokkal kapcsolatos jogorvoslatra való jogot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ