Az előítéletek leküzdésének legjobb módszere a beszélgetés

A hét folyamán a Gyöngy egyesület több eseményt is szervezett. Szerdán a kishegyesi Kátai-tanyán az Art egyesület művészeivel műhelymunkát tartottak és az itt készült munkákat  kiállították a Kultúrotthon galériájában, ez a tárlat hétfőig tekinthető meg. Pénteken kerekasztal beszélgetésre hívták az intézmények képviselőit, míg vasárnap a Fogyatékkal élők világnapja alkalmából, a Kék Kör tagjaival egészségellenőrző akciót szerveznek.

A Gyöngy egyesület tagjai valamint a velük együttműködő intézmények és szervezetek képviselői a Művelődési otthon galériájában 2017. december 1-én, pénteken kerekasztal beszélgetést tartottak. A találkozó témája az inklúzió és a művészet, valamint a hátrányos helyzetű  és a tanulásban akadályozott személyek társadalomba való integrálása volt, de szó esett a Gyöngy egyesület sikereiről is.

A találkozó elején Slavka Popić  köszöntötte az egybegyűlteket és elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy új arcokat is lát.  Az ilyen jellegű találkozók célja, hogy minden sérült személy a társadalom egyenrangú tagja legyen. Slavka Popić rámutatott a sérült személyek sajátosságára és elmondta, hogy a társadalomnak megértéssel kell viszonyulnia a hátrányos helyzetű emberekhez. Fel kell ismernünk azokat a lehetőségeket, amelyek által ők is bekapcsolódhatnak a közösségbe. Szenttamás község e tekintetben megértőnek bizonyult, de ezt magasabb fokra is lehet emelni.

Az önkormányzat képviselői közül a találkozón jelen voltak dr. Ilija Gazepov, Stefan Mladenović  és Radivoj Debeljački tanácstagok, akik dicsérték a egyesület eddigi eredményeit. Gazepov elmondta, hogy a Gyöngy egyesület sikerének legjobb mutatója a szabadalmaztatott nappali foglalkoztató, amellyel eddig még csak három vajdasági egyesület rendelkezik.

A helyszínen a Gyöngy gyógypedagógusával Kokrehel Elénával beszélgettünk, aki nagyon örül annak, hogy megvalósult ez a találkozó és hogy mindenki elmondhatta tapasztalatát,  véleményét és észrevételét. Hat hónapja dolgozik az egyesületben és eddig csak pozitív véleménye van a szervezet munkájáról és az elnök asszony elvárásairól. Elmondta azt is, hogy a Gyöngy egyesületben csapatmunka folyik aminek gördülékenységéhez nagyon fontos  a gyógypedagógusok, pszichológusok, konduktorok, orvosok és segítők együttműködése. A Gyöngy egyesületben arra törekednek, hogy a gondozottak a szülők és a segítők nélkül minél önállóbbak legyenek. Ide tartozik  a hétköznapi képességek fejlesztése mint pl. takarítás,  terítés és más napi teendők. A  nappali foglalkoztatóban minden nap programok vannak. A hétköznapi képességek fejlesztése mellett, munkaterápiát és képzőművészeti gyakorlatokat tartanak valamint együtt tanulnak  a gyerekekkel.  Fontos, hogy a gondozottak kifejezzék érzéseiket és ezt a legjobb módon a művészeteknek köszönve tudják megvalósítani akár zene, képzőművészet vagy szobrászat által.  A munka két csoportban folyik. A egyikben szerbül a másikban pedig magyarul is oktatnak.

A Gyöngy egyesület gondozottai és az Art egyesület tagjai  szerdán a Kátai-tanyán jártak ahol több mint negyven személy számára műhelymunkát tartottak. A téma az ősz volt.

– Számukra nagyon fontos, hogy a téma adott és kézzel fogható legyen. Többek között  fákat is rajzoltunk a leveleket pedig a saját újlenyomatunkkal készítettük – mondta Kokrehel Eléna gyógypedagógus.  Nagyon  jó látni a gyerekek és a szülők büszkeségét amikor egy-egy munka megszületik. A  Kátai-tanyán készült  műveket a Kultúrotthon galériájában hétfőig tekinthetik meg az érdeklődők.

Ezen a napon a Kátai-tanyára látogatott Szenttamás község polgármestere is aki elmondta, hogy mindig szívesen tesz eleget a Gyöngy egyesület meghívásainak.

Fuszkó István az Art egyesület tagja elmondta, hogy jövőre is folytatni fogják az együttműködést a Gyöngy egyesülettel és már folyamatban vannak a tárgyalások, hogy más szervezeteket is bevonjanak a munkába.

A fejlődésben sérült személyek világnapja alkalmából Kokrehel Eléna elmondta, hogy az előítéletek leküzdése érdekében a legjobb ha mindenki találkozik és beszélgetések által megismerkedik a Gyöngy egyesület  gondozottaival, ugyanis ily módon megtudhatják mennyire hálás emberekről van szó. Lényeges  látni, hogy mennyire igénylik a társaságot a törődést és az érdeklődést.  Ők olyan emberek akik mindig mosolyt és örömet csalnak az ember arcára. Ez alkalommal Kokrehel Eléna elmondta, hogy minden érdeklődőt szeretettel  várnak a Gyöngy egyesületbe.

A Fogyatékossággal élő személyek világnapja alkalmából december 3-án, vasárnap a Gyöngy egyesület helyiségeiben a szenttamási Kék Kör Cukorbetegség Ellen Küzdők Egyesülete egészségellenőrző akciót tart, amelyre minden polgárt szeretettel várnak 8 és 12 óra között.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ