Előzze meg az öngyilkosságot!

Szeptember 10. az Öngyilkosság Megelőzés Világnapja

A WHO adatai szerint évente több mint 800.000 ember hal meg öngyilkosságban. Vagyis minden 40. másodpercben valaki véget vet az életének.

Világviszonylatban a 15-29 évesek körében a második helyen szerepelő halálok az öngyilkosság.

Mi az öngyilkosság?

Öngyilkosság alatt azt a cselekményt értjük, amikor valaki adott pillanatban ki akarja oltani saját életét. Alapvetően két típusát különböztetjük meg, aszerint, hogy módszere mennyire drasztikus. Ez alapján az egyik típus az úgynevezett violens módszerrel elkövetett öngyilkosság, amelyet például fegyverrel, önakasztással, magasból leugrással vagy vágással visznek véghez, míg a másik típus a nem violens módon végrehajtott öngyilkosság, amelyet leggyakrabban gyógyszerrel kísérelnek meg.

A köznyelv használja még a lassú öngyilkosság kifejezést is, ami alatt azt értik, amikor valaki nem tesz meg mindent az egészsége érdekében. Ilyen lehet például az, amikor egy súlyos cukorbeteg tudatosan nem tart diétát, nem kezeli magát. Ezt azonban a szaknyelv nem öngyilkosságnak, inkább önmaga elhanyagolásának, súlyosabb esetben önsértő viselkedésnek, önsértő magatartásnak nevezi.

A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet .

Öngyilkosság – Hogyan ismerjük fel az előjeleket?  Ismerjük fel az árulkodó jeleket és szükség esetén segítsünk bajba jutott ismerőseinken! Az öngyilkosság egy olyan cselekedet, amelynek során a személy saját maga életét oltja ki.  A statisztikák alapján a következő személyek körében gyakoribb az öngyilkosság vagy annak kísérlete:

55 éves kor felett, férfiaknál, depresszióval, krízissel küzdők, egyedül élők, hajléktalanok, szegények, tartozással bírók, alkohol vagy egyéb függőbetegségben szenvedők, fogyatékossággal élők, korábban öngyilkossági kísérletet elkövetők, családban, ismeretségi körben elkövetett sikeres öngyilkosság. A felnőttek körében elkövetett öngyilkosságok száma csökkenő, a serdülők öngyilkossági kísérlete pedig kissé emelkedő tendenciát mutat.

Figyelemfelhívó jelek

Az öngyilkossági kísérletnek számos figyelemfelhívó jele lehet. Ezek észlelésével akár mi magunk is segíthetünk a bajbajutotton.

A legáltalánosabb árulkodó jelek a következők: érzelmi beszűkültség, társas kapcsolatok hanyagolása, sikertelennek, feleslegesnek, haszontalannak érzi magát, megkeseredett, depressziós, szorongó, stresszes, öngyilkosságról, halálvágyról beszél, nő az alkohol vagy drogfogyasztása, napról napra hangulatváltozásokon megy keresztül (sírás, veszekedés, öröm), étvágycsökkenés, fogyás, elutasító. Az öngyilkosok nem ritkán tettük előtt felhívnak egy közeli ismerőst. Nem az öngyilkosságról beszélnek, hanem érdeklődnek felőlük, váratlanul érzelmeket fejeznek ki, elköszönnek.

Mit tehetünk? Ajánljunk alternatívákat a problémákra, hívjuk meg magunkhoz, beszélgessünk vele. Javasoljuk, hogy vegye fel szakemberrel a kapcsolatot, hívjon fel krízisvonalat, akár mi magunk is segíthetünk ebben.

Az öngyilkossági módszerek közt a gyógyszerhasználat a legnagyobb mértékű. Szerencsére ezek többségében figyelemfelhívó próbálkozások csak, a bajba jutott nem ritkán a gyógyszer elfogyasztását követően orvost/mentőt hiv.

A kutatók most a gyermekkori problémák mielőbbi észlelését és hatékony kezelését szorgalmazzák, hogy így csökkentsék a felnőttkori öngyilkosságok számát. “A fokozott figyelem különösen fontos az olyan fiúk esetében, akik számos magatartásbeli problémával küzdenek, mivel a tinédzserekre nem jellemző, hogy mentális egészségügyi segítségért fordulnának” – írta Sourander.

Forrás: WEBBeteg Szerzőnk: Marsi Zoltán

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ