A Csalogány asszonykórus fellép a hagyományos aratáson

Az 54. Gyöngyösbokrétát és a 41. Durindót 2017. július 10-én és 11-én tartották Bácskossuthfalván. A vajdasági magyarok egyik legkiemelkedőbb fesztiválja idén Kodály Zoltán születésének százharmincötödik és halálának ötvenedik évfordulója jegyében telt. Ezenkívül megemlékeztek Kálmány Lajos százhatvanötödik és Bodor Géza születésének hetvenedik évfordulójáról is.

Az idei Durindón a Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubjának 12 tagú Csalogány asszonykórusát Szabados Etelka, Szöllősi Margit, Vajda Rozália, Srek Ilona, Nesebik Erzsébet, Rind Valéria, Rajda Lázár Karolina és Kovács Blanka képviselték. Robotka Angéla és Szabó Jolán más fellépési elfoglaltságuk miatt, Bálizs Katalin és Kuglic Viktória pedig más okból kifolyólag nem tudtak jelen lenni az idei szemlén.

Kovács Blanka csoportvezető rádiónknak adott interjújában elmondta, hogy a hagyományápolók idén is vajdasági népdalcsokorral léptek fel . A szemle nem versenyjellegű ezért a szakemberek értékelésére egy-két hónap múlva lehet számítani és ekkor kiderül az is, hogy mi a véleményük a szenttamásiak fellépéséről. A művészeti szakbizottság tagjai általában Temerinbe szokták összehívni a csoportvezetőket ahol  minden produkcióról kifejtik véleményüket.

Az idei Durindón 110 csoport mutatkozott be, de mi nem tudtunk minden fellépést követni ugyanis ilyenkor két helyszínen zajlik a szemle. Ezt azért találták ki okosan a Durindó szervezői, hogy minden csoport egynapon forduljon meg a helyszínen és hogy tudjunk találkozni valamint tapasztalatot cserélni. Mi  beleadtunk apait anyait, mindenki lelkesen énekelt és reméljük, hogy tetszett a közönségnek – mondta Kovács Blanka.

A Csalogány asszonykorús Durindón bemutatott dalcsokrát 2017. június 24-én a 21. hagyományos aratóünnepségen, majd ezt követően  július 7-én, a nádaljai falunap alkalmából megszervezett művelődési program keretén belül hallhatják.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ