Átadták a fűvágó gépeket

A Szent Kereszt Felmagasztalása Római Katolikus templom udvarában  2017. május 30-án, az önkormányzat képviselői Neško Čestić, Bergel Aranka valamint Szabados Fodor Beáta, a helyi VMSZ közbenjárásával átadták Szarvas Péter plébánosnak a benzines fűnyírót és fűkaszát.

Szerény segítség, de tudjuk hogy az apróságok teszik az életet. Mi Szenttamáson segíteni fogjuk a magyar közösséget függetlenül attól, hogy ilyen kis támogatásról van szó vagy nagyobb befektetésről. Koalíciós partnereink kötelessége gondot vezetni a magyarok életminőségéről. Amennyiben szükség lesz más jellegű segítségre is, mi itt leszünk – mondta Neško Čestić polgármester.

Szarvas Péter szenttamási plébános megköszönte a támogatást, ugyanis a két fűvágót a kálváriára kérték, mert nagy területről van szó és a stációk körül nem lehet fűnyíróval hozzáférni. Emellett elmondta azt is, hogy már idős és sérült a hallása, de ettől függetlenül megcsinál mindent a templom és a parókia körül ugyanis így szokta meg. Amikor 40 évvel ezelőtt Szenttamásra került kézi kaszával vágta a füvet és azóta már két fűnyíró gép  is cserbenhagyta, de a jelenlegivel még tud dolgozni. Egyébként a templom udvaráról még mindig Szarvas Péter plébános gondoskodik, a kertet pedig a tisztelendőnővérke tartja rendeben.

Szabados Fodor Beáta tájékoztatással megbízott tanácstag elmondta, hogy a napokban az egyház kérésére néhány pad is érkezik, amelyek a Lurdi barlang környékén lesznek elhelyezve.

A napokban az önkormányzat egy millió dinárt utalt át az egyház számlájára amiből a templom külső burkolatának tatarozását fogják kifizetni.  Szarvas Péter plébános elmondta, hogy ő már sokszor megszervezte a felújítási munkálatokat, de ezt idén egészségi állapota már nem engedi meg. Ezért a helyi VMSZ képviselői vállalták magukra a tatarozás megszervezését és lebonyolítását.

A munkálatok a bérmálkozás után kezdődnek, de az állványok már a héten meg kell hogy érkezzenek.

A kálvárián is szükség van a felújítási munkálatokra ugyanis a falak és a stációk átnedvesedtek és megrepedtek, mivel ez az épület védettség alatt áll nehezebb elrendezni az engedélyeket, ezért ott a felújítás egy-két éven belül esedékes – nyilatkozta Bergel Aranka városfejlesztés és energiatakarékossági hatáskörrel megbízott polgármesteri asszisztens.

A fűkaszálót és nyírót a kálvária szomszédságában élő Paska család fogja használni, akik már évek óta gondoskodnak a kálvária környékéről. Korábban ezt a területet kiadták kaszálásra, de mivel az utóbbi időben megszaporodott a magyarországi turisták száma, ezért a kálvária folyamatos rendben tartást igényel. Egy hold területről van szó és jó lenne ha valaki tudná állni az üzemanyag költségeit, amely évente 10-20 ezer dinárt tesz ki, de ha nem így is megoldják, a hívek adományából és a perselypénzből, tudtuk meg Paska Imrétől.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ