Depresszió – beszélgessünk!

Az egészség világnapját minden év április 7-én, az Egészségügyi Világszervezet megalakulásának évfordulóján ünnepeljük. Ez egy kampány, amely egy-egy olyan egészséghez kapcsolódó kihívásra fókuszál, melynek globális hatása, jelentősége van. Idén a depresszióval foglalkozunk, amelynek mottója Depresszió – gyere beszélgessünk!

A szenttamási Dr. Đođe Bastić Egészségház e nap alkalmából megelőző ellenőrzéseket szervez, értesiti a nyilvánosságot és kérdőívek kitöltésével igyekszik felderíteni a depresszió tüneteit.

Az idei kampány célja, hogy minnél több ember segítséget kapjon. Többet kell beszélni a depresszióról, mert ez által is csökkenthető a betegek száma.

A depressziót állandósult szomorúság és az érdeklődés elvesztése jellemez olyan foglalatosságok iránt is, melyeket általában élvez az illető. Emellett befolyásolja azt a képességünket, hogy akár a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységeket is elvégezzük, sokszor pusztító következményekkel jár a családi és baráti kapcsolatokra, valamint a munkavégzési képességre. A legrosszabb esetben a depresszió öngyilkossághoz is vezethet, amely világviszonylatban évente 800 ezer és a tizenöt és huszonöt év közötti fiatalok körében a második helyen áll az öngyilkosságok okai között. A depresszió a nőknél kétszer gyakrabban fordul elő. Szebiában a lakosság 5%-ánál kimutathatóak a depresszió tünetei, amelyek megelőzhetőek és hatékonyak gyógyíthatóak.

A depresszió a leggyakoribb betegségek közé tartozik. Ez nemtől, kortól, társadalmi helyzettől függetlenül egyre több embert érint.

Annak a valószínűsége, hogy egy ember az élete folyamán depressziós betegségben szenvedjen, becslések szerint 20-30%. Ez azt jelenti, hogy kb. minden harmadik-ötödik ember élete folyamán egyszer depresszión esik át.

Emellett a depressziós embereknél általában a következő tünetek is megfigyelhetők: fáradtság, növekvő vagy csökkenő étvágy illetve alvásigény, idegesség, csökkent koncentráció, határozatlanság, döntésképtelenség, nyugtalanság, érdektelenség, bűntudat vagy reménytelenség érzése.

Néhányan azt hiszik, hogy a depresszió nem egyéb, mint személyes gyengeség vagy jellemhiba. Ez komoly tévedés, mert a klinikai szintű depresszió sok más orvosi problémához hasonlóan olyan betegség, amelyet egészségügyi szakembernek kell kezelnie.

A kampány fő célja, hogy a nagy nyilvánosságnak több információja legyen a depresszióról, annak okairól és lehetséges következményeiről, beleértve az öngyilkosságot is. Ezáltal csökkenjen a depresszióval kapcsolatos előítélet, megbélyegzés, a depresszióval élő emberek családja, barátai, kollégái képesek legyenek támaszt nyújtani, a depresszióval küzdő emberek pedig kérjenek segítséget mivel a betegség kezelhető.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ