Munkaszüneti nap a J.J.Zmaj iskolában

A Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának tagjai 2017. március 31-én teljes munkabeszöntetést tartottak, köztük a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola dolgozói is.

Az egynapos figyelmeztető sztrájk oka az, hogy az állam nem teljesítette a még 2015-ben, az öthónapos sztrájk lezárásakor, a tanügyi szakszervezetekkel aláírt megállapodás minden rendelkezését.

Követeléseik a tanügyi dolgozók anyagi helyzetének javítására vonatkoznak, amit bértábla bevezetésével, valamint egyszeri segélyek és éves jutalmak kifizetésével kívánnak elérni.

Jasna Janković, a szakszervezeti unió elnöke azt mondja, a tanítás felfüggesztésén kívül nem maradt más eszközük.

„Két éve küzdünk a vitás kérdések megoldását célzó, 2015 áprilisában aláírt megállapodás megvalósításáért. Törvényes sztrájkokat tartottunk és az utcára is kivonultunk” – magyarázza Janković.

Az oktatási minisztériumból ugyanakkor azt üzenték, hogy a sztrájktörvény szerint az iskolákban tilos a tanítás felfüggesztése, ezért a tanárok felelősségre vonhatók majd a törvény megszegéséért. Hozzáteszik, a szakszervezeteket már figyelmeztették, hogy tájékoztatni kell a tagságot arról, hogy a tanítás felfüggesztése nincs összhangban a törvénnyel. (forrás:vajma.info)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ