Állami ünnep

A Gyertyaszentelő (Sretenje) napján ünnepli Szerbia az államiság napját, ezért február 15-e és 16-a munkaszüneti nap, közölte a szerb munkaügyi, foglalkoztatási és szociálisügyi minisztérium.

Forrás: Vajdasag ma, Délvideki hirportál, Panorama Ada

 

 

Az állami és más ünnepekről szóló törvény értelmében a Gyertyaszentelő és az államiság napja állami ünnep, amit február 15-én és 16-án tartanak.

Mivel február 15-e és 16-a szerdára és csütörtökre esik, ezért ezek a napok munkaszüneti napok lesznek, áll a közleményben.

 Ez az ünnep elsősorban emlékezés 1804-re, amikor Orašceban megkezdődött a szerbek törökök elleni felszabadítási háborúja, és amikor 1835-ben február 15-én Kragujevacon kihirdették Szerbia első alkotmányát. Ennek okán Szerbia képviselőháza 2001. július 10-én úgy döntött, hogy ez a nap – Gyertyaszentelő Boldogasszony napja, szerbül Sretenje Gospodnjeg (az Úrral való találkozás, azaz Urunk Bemutatásá-nak napja) legyen Szerbia Államiságának Napja.

    2007 óta ugyanez a nap a Szerb Katonaság napja is, és az erről szóló határozatot 2006 végén maga Boris Tadić köztársasági elnök írta alá.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ