Megkezdődött a tanév a Jovan Jovanović Zmaj iskolában

A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában szeptember 1-jén megszólalt a tanévkezdő csengő. Az iskola igazgatónőjével, Munjin Szokola Erikával, beszélgettünk. Elmondása szerint a 2016/2017-es iskolaévben csökkent a tanulók létszáma. Számokban ez annyit jelent, hogy a tavalyi iskolaévben körülbelül 610 diák, 32 osztály, az idén pedig, 560 tanuló, 31 osztály van nyilvántartva, ebből egy speciális tagozat. 53 elsős kisdiákot számlál az iskola.  Főként a magyar diákok száma csökkent le. Ebben a tanévben  csak egy magyar osztály nyilt 19 kisdiákkal. 32 tanulóval nyitnak meg két magyar tagozatot, és ezért állandóan küzdenek. Az igazgatónő véleménye szerint a létszámcsökkenés oka a natalitás, illetve a migráció. Ezen kívül a tanügyi dolgozókkal is nehézségek akadnak, mivel az iskolának a Tanügyi Börzésről küldenek munkásokat, gyakran más településekről, így a helyi szakképzett tanároknak kevesebb munkahely jut. Ez a probléma a diákokra is kihat, évről évre új előadót kapnak.

Szó esett még a minden évben megrendezésre kerülő Zmaj Tudományok Fesztiváljáról is. Az igazgatónő elmondta, hogy az idén nagyobb szintre emelik ezt a fesztivált, amelyet az első vagy második félév végén rendeznek meg. Az újvidéki egyetmistákat, községünkhöz tartozó más iskolák diákjait, szülőket és tanárokat várnak a jeles eseményre.

Ezen kívül az iskola megünnepli a gyermek hetet, ahol különböző sportesemények, bolhapiac, versenye, valamint színház fogadja a gyerekeket.

A gyerekek ebben az évben különböző pályázatokon is részt vehetnek fogalmazásaikkal, rajzaikkal, illetve különböző sportaktivitásokkal is.

Végezetül Munjin Szokola Erika igazgatónő azt üzeni a szülőknek, rendszeresen küldjék gyermekeiket a tanórákra, hogy megkaphassák a megfelelő alapképzést.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ